top of page

29 augustus - 20 september 2015

 

Never far from the river

Begane grond

 

Simon Benson

Marjolijn Mandersloot

Jos van der Sommen

Video & Preformance

Eerste verdieping

 

Hanneke Wetzer

Bas Berends

Video & Preformance

Eerste verdieping

 

 

Jérôme Siegelaer

Elwin Rijken

3 oktober - 25 oktober 2015

MAD

3 t/m 11 oktober

 

Make the Future 

Live Lab door MAD emergent art center

 

MAD 20 - Expositie twintigjarig jubileum van MAD emergent art center 

 

 7 november - 29 november 2015

Hans van Hoek

& Vincent van Ojen

Begane grond

 

 

Hans van Hoek

Vincent van Ojen

Lichtkunst

Eerste verdieping

 

 

Yvonne Rooding

Lobke Burgers

Tom Veeger

12 december - 3 januari 2016

Bert Loerakker,

Mariska Baars & Alexandra Roozen

Begane grond

 

Bert Loerakker

Mariska Baars

Alexandra Roozen

Kelderman & Van Noort

Eerste verdieping

 

Kelderman en van Noort - expositie & atelierruimte - bestaat sinds augustus 2007 en is een ruimte voor jonge, actuele kunst met een sterke focus op grafisch en illustratief ontwerp. 

Inkijkmuseum

Eerste verdieping

 

Het Inkijkmuseum is een grote kijkdoos en de 'publieke opslagruimte' van de collectie van de mondiale mobiele expositie Show Your Hope. 

16 januari - 7 februari 2016

Compagnie Dams

Begane grond

 

Compagnie Dams

Flipside

Eerste verdieping

 

Artspace Flipside is een kunkunstenaarsinitiatief en omvat een galerieruimte, ateliers, werkplaatsen, concertzaal, repetitieruimte voor muziek en polyvalente ruimten voor cursussen, theater, dans, workshops, meetings en recepties.  

La Citta Mobilee

Eerste verdieping

 

La Citta Mobile (LCM) is een collectief van ervaren onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers, ondernemers, doeners, denkers en makers.

20 februari - 13 maart 2016

Stijn Peeters,

Bram Hermens &

Arno Kramer 

Begane grond

 

Stijn Peeters

Bram Hermens

Arno Kramer 

Stijn Peeters toont schilderijen en tekeningen vanuit een persoonlijk engagement. Via zijn werk deelt hij zijn zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn schilderstijl doet denken aan die van negentiende-eeuwse kunstenaars. Gustave Courbet, Vincent van Gogh, maar ook tekenaar en karikaturist Honoré Daumier zijn kunstenaars door wiens werk hij geïnspireerd wordt.

Als je het leven ziet als een reis, dan is die bij Peeters verworden tot een optocht, misschien zelfs wel een polonaise. Mensen duwen elkaar voort, gaan al struikelend door het leven, de ene fout op de andere stapelend. Losjes, maar met verve, vertelt Peeters het verhaal van de mens.

 

Bram Hermens (1979) is als beeldend kunstenaar werkzaam en woonachtig in Eindhoven.
Zijn werk beslaat alle takken van autonome tweedimensionale vormgeving, maar hij is voornamelijk tekenaar. In zijn werk laat hij zich inspireren door o.a. aan het Hellenisme ontleend realisme en propaganda kunst. Door te pogen deze beladen en risicovolle stijl en symbolenwereld waar door de eeuwen heen al vaak op is gevarieerd opnieuw te bevragen
probeert hij keer op keer zichzelf te betrappen op zijn eigenheid. Bram Hermens heeft verschillende museale projecten op zijn naam staan zoals o.a. een halfjaarlijks project binnen Het Oog in Het Van Abbe Museum en een permanente glaswand in het Noord Brabants Museum Den Bosch. (foto)

 

Arno Kramer heeft zich in de loop der jaren als beeldend kunstenaar steeds meer toegelegd op het tekenen. Naast het werken op papier heeft hij in tentoonstellingen ook grote wandtekeningen ter plekke gemaakt. In april 2013 opende Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs een tekeningeninstallatie van hem en in april 2014 werd LONGING in museum De Pont in Tilburg getoond. Zijn werk is vertegenwoordigd in talloze museum-, bedrijfs-  en privécollecties, zoals het Amsterdam, Teylers Museum Haarlem, Van Reekum Museum Apeldoorn, Fries Museum Leeuwarden, Henriette Polak Museum Zutphen, enz. Arno Kramer doceerde vele jaren aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Enschede. Hij is de bedenker van Drawing Centre Diepenheim en heeft er sinds 2008 als curator diverse tentoonstelling met hedendaagse tekeningen laten zien.  De laatste jaren exposeerde hij frequent in Ierland, waar zijn werk ook is opgenomen in museum- en privé-collecties, onder andere in de Limerick City Gallery of Art, Model Arts and Niland Gallery, Sligo. Hij exposeerde er regelmatig sinds 1995 in de Green on Red Gallery, Dublin, en verder in Crawford Gallery Cork, Galway Arts Centre,

Roscommon Arts Centre en The Mermaid Arts Centre in Bray. Met regelmaat verblijft hij in Ierland om er te werken. Arno Kramer schrijft poëzie en artikelen over beeldende kunst.

Beeldenstorm

Eerste verdieping

 

Beeldenstorm is een stichting met werkplaatsen voor metaal, glas en kunststoffen. Beeldenstorm biedt kennis en faciliteiten om onderzoek naar mogelijkheden van, en experimenteel te kunnen werken met diverse materialen.Er zijn werkplaatsbegeleiders aanwezig die kunnen adviseren en ondersteunen. Beeldenstorm gaat graag het experiment aan om de best passende oplossing voor een idee te realiseren. Beeldenstorm werkt veel met kunstenaars, vormgevers en architecten, maar iedereen met een goed plan is welkom.

Grafisch atelier Daglicht

Eerste verdieping

 

Daglicht is ontstaan uit een ‘kunstenaarstijdschrift’ dat werd samengesteld door verschillende Eindhovense kunstenaars, die voor deze gelegenheid hun kennis en hun persen bundelden.

Grafisch Atelier Daglicht bestaat al meer dan 30 jaar. Het is een werkplaats waar professionele kunstenaars hun grafisch werk zelfstandig kunnen verwezenlijken. Daglicht is gevestigd in het Meulensteen Art Center (MAC), op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

26 maart - 17 april 2016

Theo van Keulen, René Korten & Lotte Geeven

Begane grond

 

Theo van Keulen 

" mijn werken zijn gestoeld op architectuur ontleende beeldelementen zoals deuren, ramen, bogen, cirkels en ruiten, maar ook op organische vormen uit de natuur. Het concept van het samenvoegen van de kleine doeken tot een groot werk was voor mij ook een verrassing. Bij het zien van een wand met meer als 60 doeken viel het mij op dat er een verwantschap was tussen de afbeeldingen, het samenvoegen al een compositie was geboren. De schilderijen werk ik eerst uit op papier, daarna schilder ik er meer kleintjes als dat nodig is. Zodat ik voldoende kan wisselen voor de compositie voor het grote werk".

 

Lotte Geeven (1980)

is een multimediakunstenaar, ze maakt avontuurlijke portretten over de menselijke verhouding tot ongrijpbare abstracte zaken als het luchtruim of de aardbol. In deze expositie laat ze het project '127109 & 127110' zien, bestaande uit twee grote foto's en een geluidswerk. Twee robots aan weerszijde van de wereldzeeën die elkaar dankzij de stromingen moeten ontmoeten. Het klinkt bijna onmogelijk maar Lotte Geeven heeft een aantal maritieme instituten in de hand genomen om het allemaal mogelijk te maken. Haar werk werd o.a. getoond in verschillende galeries en musea in New York, Berlijn, Budapest, Londen, China, Indonesië en Canada. In 2010 won Geeven de Illy Prize, prijs voor meest innovatieve kunstenaar.

 

'De twee kanten die René Korten (1957) in zijn schilderijen wil samenbrengen - het formele en organische, het geconstrueerde en spontane, de vorm en de kleur, het concrete en het associatieve - kunnen worden teruggevoerd tot de polariteit cultuur - natuur. We hanteren ze vaak als tegenpolen, maar is er wel een scherpe scheidslijn tussen beide te trekken en is het punt waar ze elkaar raken en doordringen niet veel interessanter?' (Hanneke de Man in catalogus 'René Korten - Diver's Eye'). Korten had vele exposities in binnen- en buitenland, o.a. in Museum De Pont in Tilburg, IKOB Museum für Zeitgenössische Kunst in Eupen (België), Museum van Bommel van Dam in Venlo en National Gallery Annex in Kaapstad (Zuid-Afrika).

Maria Kapteijns en Jonne Christensen, presentators Eindhoven uit de kunst

 

Kunstinitiatief ‘Eindhoven uit de kunst’

Eerste verdieping

 

‘Eindhoven uit de Kunst’ is een maandelijkse talkshow, elke derde zondag van de maand bij café Kraaij en Balder. De nadruk ligt op beeldende kunst en architectuur. Live interviews met kunstenaars, video-documentaires, een maandelijks architectuur-item, de column designmuSSSein, een foto-serie uit het Eindhovense, live muziek, tapas en dat van 2007 t/m 2016, van oktober t/m april.

In het Van Abbehuis: een overzicht van de afgelopen jaren, video's, foto's, columns.

30 april - 22 mei 2016

Zjuul Devens,

Maria Kapteijns &

Marijn Dijkmeijer

Begane grond

 

Zjuul Devens (1948)

maakt foto’s, video’s en beelden. Hij geeft vorm aan ‘soms grillige’ associaties die bij hem opwellen wanneer hij restjes van leven visueel onderzoekt. De aantrekkingskracht van vergankelijkheid is ook de reden om die vergankelijkheid uit te stellen en te transformeren naar een ‘blijvend kunstwerk'. Hij speelt graag met het medium fotografie als een graficus, waardoor onverwachte en verrassende beelden ontstaan.

 

Maria Kapteijns (1965)

maakt grafiek en gebruikt fotografie o.a. voor collages. Ze rangschikt in haar werk de werkelijkheid graag net wat anders. Door bijvoorbeeld de stad als levend wezen te formuleren en de mens als cel of onderdeeltje van een organisme. Of door de chaos na een brand te rangschikken tot er weer orde ontstaat.

 

Marijn Dijkmeijer (1995)

studeert aan de kunstacademie in Den Bosch. Ze geeft een kijkje in haar schetsboeken, waarin ze onder andere de gezamenlijke evolutie van mens en techniek onderzoekt, zoals beschreven door Donna Haraway. Parallel hieraan ontwikkelen zich haar eigen beeldtaal en concept.

TAC

Eerste verdieping

 

Temporary Art Centre (TAC) is een broedplaats voor culturele vernieuwing.  Wij vinden het belangrijk dat veelbelovende cultuurmakers uit alle disciplines een kans krijgen om zichzelf te ontplooien én te laten zien.

PEK met de expositie IntrosPEKt

Eerste verdieping

 

Stichting PEK, Platform Eindhovense Kunstenaars, is een initiatief van 6 kunstenaars die hun krachten hebben gebundeld om zo te kunnen profiteren van elkaars netwerk en visies. Het kunstenaarsinitiatief bestaat uit Anouk Bax, Klaartje Esch, Teun Kuipers, Gijs Pape, Rachida Post en Marjan Wester.

4 juni - 26 juni 2016

Ans Verdijk 

Nina de Vroome

Begane grond: Schemerende Beelden

Jeroen Offerman

Hanneke Roumans

Peter Lambregts

Eerste verdieping: Bewegende Beelden

Ans Verdijk
Ans Verdijk maakt veelal verhalend werk dat materiaalgevoelig is, waarbij ze een speelse benadering hanteert, ook van ernstige onderwerpen. Vaak is het licht erotisch van karakter en in die zin ook onderzoekend in absurdistische associatieve betekenissen. Haar voortdurende vormonderzoek combineert ze met een verstilde beeldtaal die muzikaal aandoet, en die zich ondanks het drukke materiaalgebruik desolaat in ruimtelijke en monumentale sfeer voordoet. Ze refereert aan mystieke verstilling, maar ook aan geweldige uitbarstingen in een beeldtaal die vervreemding oproept, strijd levert en die kleurrijk is. Zij verhult en onthult haar uitbundige werk in het van Abbehuis in seriewerken; spiegels van het ongelooflijke die gedragen kunnen worden als kunstwerken. Als paradijsvogels die zich op het hoogtepunt van extase tonen.
 
Nina de Vroome
Nina de Vroome (°1989) studeerde in 2013 aan het KASK in Gent af als filmmaker. Sindsdien werkte ze aan haar eerste lange documentaire; Een idee van de zee (61’). Deze film gaat over een maritiem internaat in Oostende, waar jongens leren navigeren op zee. Het collagewerk dat in het Van Abbehuis getoond wordt komt voort uit een fascinatie voor dezelfde thematiek die de drijfveer was voor Een idee van de zee. De natuur lijkt subliem. We voelen ons nietig ten opzichte van de bergen en de zee. De vormen in de wereld volgen hun eigen onnavolgbare weg met een eindeloos mysterieuze kracht. Precies in het midden tussen immense sterrenstelsels en nietige atomen leven de mensen, in een periferie van schaalvergroting. Maar hoe marginaal we ook zijn, met vereende krachten passen we de wereld aan naar onze mythes en onze honger naar kennis overwoekert braakliggend terrein. De wereld wordt geobserveerd, vastgelegd en beteugeld. Het wordt geobjectiveerd en geabstraheerd, net zoals Nina de Vroome dat doet.
 
Jeroen Offerman
Jeroen Offerman is beeldhouwer, performer, installatiekunstenaar en experimenteel filmmaker. Zijn huidige werk bevindt zich op de grens van cinema en sculptuur.
Het van Abbehuis vertoont een compilatieprogramma van zijn korte films en video's
 
Hanneke Roumans
In haar werk bevraagt Hanneke Roumans de dualiteit tussen natuur en cultuur. ‘Take away nature’ laat zien dat we in onze huidige samenleving contact hebben verloren met de natuur. Om onszelf weer te verbinden met de natuur kopen we bloemen en planten of zelfs huisdieren. Als een gecultiveerde natuur worden ze deel van de dagelijkse stedelijke gewoontes en sociale rituelen.
 
Peter Lambregts
Peter Lambregts toont video’s die kritiek hebben op de maatschappelijke tendens van het achter elkaar aan lopen. En het daarmee hoogstwaarschijnlijk een boeiende, uniekere andere ervaring mislopen. in 2012 maakte hij “Fast? Forward?”. Een korte film die de kijker wijst op de aanwezigheid van de keuzemogelijkheid om ook een andere richting in te kunnen slaan en een andere ervaringssnelheid te beleven. Via een omweg kwam hij vorig jaar bij dezelfde thematiek uit en nam het tweeluik “The sound of the crowd” op: wachtende menigtes die zich door hun fysieke omgevingsruimte (respectievelijk deuren en afscheidingspaaltjes) en een signaal (respectievelijk deuren die open gaan en voorgangers die opschuiven) hun richting laten dicteren.

 

 

 

 

 

Maand van de Grafiek

 

 

 

 

 

24 september - 16 oktober 2016

bottom of page